Nieuws

 

    Zo dichtbij de prehistorische mens

    bent u nog nooit geweest!


Juni 2021: Excursies naar de vuursteenmijn gaan weer van start.

Vanaf 9 juni is het weer mogelijk excursies te boeken naar de prehistorische vuursteenmijn in Rijckholt. In overleg met de gemeente is een Coronaprotocol opgesteld waarbij de groepen maximaal 10 personen bevatten. In 2020 hebben we ook succesvol met dit protocol gewerkt en de kleinere groepen worden zeer gewaardeerd door de bezoekers.
De excursies gaan door tijdens de verbouwing omdat de mooie delen van de vuursteenmijn goed zichtbaar blijven. Voor de exacte dagen en tijden, kijk op onderstaande link, hier zijn ook tickets te boeken.
boekuwtickets

April-mei 2021: Verbouwing vuursteenmijn.

De werkzaamheden bij de vuursteenmijn is begonnen. Groot onderhoud aan het monument, verbetering van de presentatie en beleving voor de bezoekers. Volg de werkzaamheden op onze Verbouwing vuursteenmijn

13 Oktober 2020: TV uitzending BinnensteBuiten over het Savelsbos en de vuursteenmijn.

Afgelopen week op het TV programma BinnensteBuiten een mooi onderwerp over onze vuursteenmijn van Rijckholt. Het programma laat heel mooi zowel de archeologie als de natuur zien in het Savelsbos waar wij ook onze excursies verzorgen.
Met dank aan Jose Schreurs van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed voor het prachtige archeologische verhaal.
Tot 1 april geven we de vleermuizen rust, daarna pakken we de excursies weer op.
Zie hier de aflevering: BinnesteBuiten 13 oktober 2020.

Oktober 2020: professor Waterbolk, een van de onderzoekers van de vuursteenmijn in de jaren 60, overleden.

Tussen 1962 en 1972 vond bij de Prehistorische vuursteenmijn van Rijckholt een wereldberoemde opgraving plaats die tot op de dag van vandaag bezoekers en onderzoekers trekt. De opgraving werd uitgevoerd door de Werkgroep Prehistorische Vuursteenmijn van de Geologische Vereniging Nederland, afdeling Limburg, onder leiding van de gebroeders Werner en Sjeuf Felder. De formele archeologische leiding van het onderzoek lag in handen van professor Waterbolk van de Universiteit Groningen die de archeologische leiding had over het onderzoek. Professor Waterbolk is ook na dit onderzoek nauw betrokken gebleven bij de vuursteenmijn. Professor Waterbolk is 27 september overleden en op 4 oktober heeft de uitvaart plaats gevonden. Dagblad van het noorden.


Juli 2020: L1 TV Vuursteenbewerking bij de vuursteenmijn

L1 bezoeks de vuursteenmijn live op TV waar onze gidsen bezig zijn met vuursteenbewerking. Enthousiast vertellen de vuursteenbewerkers over de vuurstenen, de mijn en deze bijzondere plek. L1 uitzending L1mburg Centraal 20 juli 2020, vuursteenbewerking bij de vuursteenmijn.


Juni 2020: Coronavirus Update

Door het maken van een Coronaprotocol, gaan we vanaf 1 juni weer beginnen met excursies naar de vuursteenmijn, uiteraard onder het nemen van een aantal maatregelen. Zie onder het menu "bezoeken" welke Coronamaatregelen wij genomen hebben en hoe de excursies toch door kunnen gaan.


Maart 2020: Coronavirus

In verband met de Coronavirus uitbraak, volgen wij de maatregelen die nodig zijn. Omdat de bezoeken aan de vuursteenmijn pas vanaf 1 april plaatsvinden, hebben we nog tijd om de ontwikkelingen te volgen. Hou aljeblieft onze website en facebook pagina in de gaten voor nadere berichten.


Oktober 2019: TV uitzending "De Proefkeuken" over vuursteen

Het VPRO programma "De Proefkeuken" heeft een aflevering over een aansteker. Wat heb je nodig om een aansteker te maken. Uiteraard is daar een vuursteentje bij nodig. En waar komt die vuursteen vandaan. Uit de vuursteenmijn. Nee dus, dat wordt duidelijk uit deze aflevering: Proefkeuken, 27 oktober 2019 De doelgroep is de jeugd.


Op 25 augustus 2019 is er een demonstratie vuursteenbewerking.

Wat kun je doen met prehistorische vuursteen?

Zondag 25 augustus wordt van 13 tot 17 uur een demonstratie vuursteenbewerking gegeven in Rijckholt tegenover eetcafe Riekelt.

Vuursteenspecialist Ernest Mols met een groep vuursteenbewerkers laten zien wat de prehistorische mensen allemaal maakten van vuursteen, bijlen, messen, pijlpunten. Natuurlijk kunnen de bezoekers zelf ook eens proberen en kunnen ze hun eigen bewerkte vuurstenen werktuig mee naar huis nemen.
Vooral kinderen zijn welkom om zelf uit te proberen wat de prehistorie te bieden had.
Vanaf de demonstratie kunnen bezoekers in kleine groepjes met een gids de prehistorische vuursteenmijn bezoeken (€ 3.00 per persoon).

Aan deze demonstratie zijn geen kosten verbonden.

Locatie: Rijksweg 186, Rijckholt, tegenover Eetcafe Riekelt

Deze activiteit wordt mogelijk gemaakt met medewerking van: Alle vrijwilligers van de vuursteenmijn, Stichting Ir. D.C. van Schaik, Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven, Eetcafe Riekelt, Provincie Limburg, Nederlandse Geologische Vereniging afdeling Limburg, Staatsbosbeheer, Gemeente Eijsden-Margraten en ArcheoPro.

          


Op 10 juni 2019 zendt L1 TV de volgende documentaire uit over de vuursteenmijn.


Oktober 2018: Op 12 oktober tussen 3 uur en 6 uur 's middags zal bij de parkeerplaats van Cafe Riekelt een demonstratie vuursteenbewerking gehouden worden. Vooral kinderen worden uitgenodigd mee te werken.


Op 13 oktober is in Margraten op het Americaplein een kunstmarkt waar een replica van de vuursteenmijn is en waar gidsen van de vuursteenmijn uitleg geven over vuursteen en prehistorie.
Dit alles in het kader van de Nationale Archeologiedagen.


September 2018: De cursus is afgerond. De cursisten hebben heel intensief gewerkt om het predicaat Gids Vuursteenmijn te verdienen. We zijn trots op de 13 nieuwe gidsen.


Augustus 2018: De Universiteit van Wenen gaat onderzoek doen in de mijntjes. Kijk voor meer details naar dit artikel op de site van 1Limburg.


Februari 2018: We zijn begonnen met de cursus voor nieuwe gidsen voor de excursies naar de vuursteenmijn. De 8 huidige gidsen worden aangevuld met 13 nieuwe kandidaat gidsen. Onderwerpen als geologie, archeologie, landschap, natuur en het verhaal van de vurusteenmijn vormen de kennis die de gidsen opdoen. De docenten zijn specialisten in hun vakgebied die geheel vrijwillig deze cursus geven voor onze gidsen. het is intensief, er komt veel materiaal maar het is wel erg mooi.


Januari 2018: We zijn begonnen met het werven van nieuwe gidsen voor de vuursteenmijn. Inmiddels worden er gesprekken gevoerd en van daaruit wordt een nieuwe groep opgeleid tot gids.


Januari 2018: We gaan dit jaar voor het eerst Engelse rondleidingen organiseren


Januari 2018: Ook in 2018 gaan de mijnen weer open voor publiek, zie onder de knop "Bezoeken"