Cookie Consent by Free Privacy Policy GeneratorVuursteenmijn - Nieuws
Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie
Nieuws
Wat staat er op de agenda voor de komende tijd en welke activiteiten zijn er geweest?
Nationale Archeologiedagen 2024

Afgelopen 15 en 16 juni hebben ook wij weer meegedaan aan de nationale Archeologiedagen. Het begint al echt een traditie te worden.

Dit jaar werd de tent voor ons vuursteenfestival met stormbanden op zijn plek gehouden maar dat mocht de pret niet drukken. Beide dagen werden goed bezocht en er was voor jong en oud weer van alles te beleven.

Er werd mergel bewerkt. Kinderen konden een prehistorische pijl maken met een echte vuurstenen pijlpunt. Er werd op prehistorische wijze vuur gemaakt en men kon met brandnetelvezels armbandjes en touw te maken.

Naast alle activiteiten werden er demonstraties vuursteen bewerken gegeven waarbij de prachtigste speerpunten werden gemaakt. Ook werd er een demonstratie geven over het winnen van vezels uit brandnetels voor het vervaardigen van touw en kleding.

Kortom er was weer van alles te beleven en te leren.

Natuurlijk was er ook een rondleiding naar de prehistorische vuursteenmijn en het informatiecentrum Mijn Rijckholt was gedurende deze dagen al vanaf 11:00 geopend en werd druk bezocht.

Kinderen krijgen uitleg tijdens de archeologiedagen
1. Kinderen krijgen uitleg tijdens de archeologiedagen
Vuursteenbewerking
2. Vuursteenbewerking
Artikel in de NRC
3. Artikel in de NRC
Informatiecentrum
4. Informatiecentrum
Geologie - prehistorische excursie 28 april door Wiel Schins

De Eijsder Beemden, langs de Maas, is niet alleen een mooi natuurgebied. Ook is hier veel te vertellen over het ontstaan van het Eijsdense landschap en welke aardlagen zijn verborgen in de ondergrond. Hier langs de Maas werden ook zeldzame fossielen gevonden. We zien de indrukwekkende kalksteenrotsen van de St. Pietersberg en vragen ons af hoe die “berg” is ontstaan. Natuurlijk zien we ook de Maas, die bepalend was voor het ontstaan van ons “heuvellandschap”.

Een prima plek ook om de historie te vertellen van het denken over evolutie. We zijn namelijk dicht in de buurt van de wereldwijd spraakmakende vondsten van de Mosasaurus. Heeft u al eens een wervel van zo’n zeemonster in uw hand gehad…?! In de verte van het Savelsbos kunnen we de Henkeput aanwijzen. Dit diepe gat in de grond vormde voor Eijsdenaar Eugène Dubois in 1886 aanleiding om naar de ontbrekende schakel tussen aap en mens te gaan zoeken. Hij zette daarmee het wereldbeeld op zijn kop. Heeft u weleens het wereldberoemde schedeltje van Dubois in uw hand gehad…?! De gids zal u ook andere fossielen laten zien en vuurstenen werktuigen, in dit gebied gevonden, maar die nog vele raadsels oproepen.

Deze wandelexcursie is een prachtige illustratie van de relatie tussen mens en landschap, door tientallen eeuwen heen en doorspekt door lokale wereldgeschiedenis.

De excursie begint bij de grafsteen van vader Jean Dubois en is doorspekt met wereldgeschiedenis, die Eijsden op vele fronten geschreven heeft.
Vertrek om 13 uur (terug rond 15.30 u) vanaf het Vroenhof te Eijsden. Parkeren kan daar, maar ook tegenover het nabijgelegen adres Stiegel 15. De excursie is gratis.

Eijsdenaar Dr.Wiel Schins is bekend van de TV-documentaire “Geologie van een dorp” en heeft veel op dit gebied gepubliceerd. Hij is voorzitter van de ned. Geologische Vereniging afd. Limburg

Vuursteenbewerken

In het Swifterkamp bij Lelystad was een hele week workshops over prehistorische activiteiten zoals vuur maken, eten koken, leer bewerken en ook vuursteen bewerking. We hebben daar een filmpje gemaakt.

Artikel NRC

Zaterdag 22 juli verscheen er een artikel over de vuursteenmijn in de NRC.

Seizoensopening

Het voorjaar zit in de lucht bij de vuursteenmijn in Rijckholt. Een prachtig doorschijnend, geretoucheert mes uit het neoliticum gevonden op de Maaslanderweg in Sint-Geertruid.

1. Vuurstenen neolitisch mes foto Luc Amkreutz

Bezoek de prehistorische vuursteenmijn in Rijckholt, weer geopend vanaf 1 april, en leer waarom vuursteen hier zo belangrijk was in de prehistorie.

2. Bloesem foto Leo Amkreutz