Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie
Nieuws
Wat staat er op de agenda voor de komende tijd en welke activiteiten zijn er geweest?
Geologie - prehistorische excursie 28 april door Wiel Schins

De Eijsder Beemden, langs de Maas, is niet alleen een mooi natuurgebied. Ook is hier veel te vertellen over het ontstaan van het Eijsdense landschap en welke aardlagen zijn verborgen in de ondergrond. Hier langs de Maas werden ook zeldzame fossielen gevonden. We zien de indrukwekkende kalksteenrotsen van de St. Pietersberg en vragen ons af hoe die “berg” is ontstaan. Natuurlijk zien we ook de Maas, die bepalend was voor het ontstaan van ons “heuvellandschap”.

Een prima plek ook om de historie te vertellen van het denken over evolutie. We zijn namelijk dicht in de buurt van de wereldwijd spraakmakende vondsten van de Mosasaurus. Heeft u al eens een wervel van zo’n zeemonster in uw hand gehad…?! In de verte van het Savelsbos kunnen we de Henkeput aanwijzen. Dit diepe gat in de grond vormde voor Eijsdenaar Eugène Dubois in 1886 aanleiding om naar de ontbrekende schakel tussen aap en mens te gaan zoeken. Hij zette daarmee het wereldbeeld op zijn kop. Heeft u weleens het wereldberoemde schedeltje van Dubois in uw hand gehad…?! De gids zal u ook andere fossielen laten zien en vuurstenen werktuigen, in dit gebied gevonden, maar die nog vele raadsels oproepen.

Deze wandelexcursie is een prachtige illustratie van de relatie tussen mens en landschap, door tientallen eeuwen heen en doorspekt door lokale wereldgeschiedenis.

De excursie begint bij de grafsteen van vader Jean Dubois en is doorspekt met wereldgeschiedenis, die Eijsden op vele fronten geschreven heeft.
Vertrek om 13 uur (terug rond 15.30 u) vanaf het Vroenhof te Eijsden. Parkeren kan daar, maar ook tegenover het nabijgelegen adres Stiegel 15. De excursie is gratis.

Eijsdenaar Dr.Wiel Schins is bekend van de TV-documentaire “Geologie van een dorp” en heeft veel op dit gebied gepubliceerd. Hij is voorzitter van de ned. Geologische Vereniging afd. Limburg

Vuursteenbewerken

In het Swifterkamp bij Lelystad was een hele week workshops over prehistorische activiteiten zoals vuur maken, eten koken, leer bewerken en ook vuursteen bewerking. We hebben daar een filmpje gemaakt.

Artikel NRC

Zaterdag 22 juli verscheen er een artikel over de vuursteenmijn in de NRC.

Vuursteenbewerking
1. Vuursteenbewerking
Artikel in de NRC
2. Artikel in de NRC
Informatiecentrum
3. Informatiecentrum
Kinderen krijgen uitleg
4. Kinderen krijgen uitleg
Archeologiedagen

Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2023 heeft het gidsenteam van de Vuursteenmijn Rijckholt een serie activiteiten georganiseerd. Ondanks de warmte zijn toch ruim 130 mensen gekomen waaronder heel veel kinderen. Op het grasveld voor Cafe Riekelt was een grote tent opgezet waar demonstraties vuursteen bewerken was georganiseerd. Kinderen konden hier een vuursteen pijlpunt in een bamboe pijl plaatsen en meenemen naar huis. Op het grasveld naast de tent waren meerdere blokken mergelsteen geplaatst waar onze gidsen met kinderen bezig waren met mergelbewerking. De prachtigste creaties zijn gemaakt door de kinderen.

Ook het Regionale Informatiecentrum Mijn Rijckholt was open, daar zijn zeker 90 bezoekers geweest die enthousiast waren en dat ook in het gastenboek hebben beschreven.

Ruim 40 personen hebben de vuursteenmijn met een excursie bezocht zodat zij helemaal op de hoogte zijn van alle vuursteen, landschap, geologie en archeologie in de gemeente Eijsden-Margraten.

Het succes is te danken aan de medewerking van onze vrijwilligers: Paul Brand, Tycha Buekers, Frans Hermans, Tos Heuts, Hans Lansink, Guido Martens, Lei Nelissen, Mieke Niessen, Joep Orbons, Martha vd Ven, Nicole Vroon, Bert Vullers. Een bijzonder woord van dank aan William Bronckers van Eetcafe Riekelt voor het belangeloos ter beschikking stellen van het grasveld.

Voor volgend jaar zal het team van de Vuursteenmijn zeker weer een weekend van de nationale Archeologiedagen rondom vuursteen organiseren.

Seizoensopening

Het voorjaar zit in de lucht bij de vuursteenmijn in Rijckholt. Een prachtig doorschijnend, geretoucheert mes uit het neoliticum gevonden op de Maaslanderweg in Sint-Geertruid.

1. Vuurstenen neolitisch mes foto Luc Amkreutz

Bezoek de prehistorische vuursteenmijn in Rijckholt, weer geopend vanaf 1 april, en leer waarom vuursteen hier zo belangrijk was in de prehistorie.

2. Bloesem foto Leo Amkreutz