Naar de inhoudNaar de hoofdnavigatie
Vuursteenbewerken

In het Swifterkamp bij Lelystad was een hele week workshops over prehistorische activiteiten zoals vuur maken, eten koken, leer bewerken en ook vuursteen bewerking. We hebben daar een filmpje gemaakt.

Artikel NRC

Zaterdag 22 juli verscheen er een artikel over de vuursteenmijn in de NRC.

Archeologiedagen

Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2023 heeft het gidsenteam van de Vuursteenmijn Rijckholt een serie activiteiten georganiseerd. Ondanks de warmte zijn toch ruim 130 mensen gekomen waaronder heel veel kinderen. Op het grasveld voor Cafe Riekelt was een grote tent opgezet waar demonstraties vuursteen bewerken was georganiseerd. Kinderen konden hier een vuursteen pijlpunt in een bamboe pijl plaatsen en meenemen naar huis. Op het grasveld naast de tent waren meerdere blokken mergelsteen geplaatst waar onze gidsen met kinderen bezig waren met mergelbewerking. De prachtigste creaties zijn gemaakt door de kinderen.

Ook het Regionale Informatiecentrum Mijn Rijckholt was open, daar zijn zeker 90 bezoekers geweest die enthousiast waren en dat ook in het gastenboek hebben beschreven.

Ruim 40 personen hebben de vuursteenmijn met een excursie bezocht zodat zij helemaal op de hoogte zijn van alle vuursteen, landschap, geologie en archeologie in de gemeente Eijsden-Margraten.

Het succes is te danken aan de medewerking van onze vrijwilligers: Paul Brand, Tycha Buekers, Frans Hermans, Tos Heuts, Hans Lansink, Guido Martens, Lei Nelissen, Mieke Niessen, Joep Orbons, Martha vd Ven, Nicole Vroon, Bert Vullers. Een bijzonder woord van dank aan William Bronckers van Eetcafe Riekelt voor het belangeloos ter beschikking stellen van het grasveld.

Voor volgend jaar zal het team van de Vuursteenmijn zeker weer een weekend van de nationale Archeologiedagen rondom vuursteen organiseren.

Het informatiecentrum Mijn Rijckholt gaat de zomer in

In de zomervakantie is het recent geopende informatiecentrum “Mijn Rijckholt” (Rijksweg 186) naast de vaste openingstijden op zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 ook op de maandagen geopend van 11:00-17:00. De toegang van informatiecentrum “Mijn Rijckholt” is gratis.

In dit informatiecentrum, gelegen in het oude klooster naast de kerk van Rijckholt, vindt u informatie over geologie, archeologie en natuur en landschap van de gemeente Eijsden-Margraten en haar omgeving. Het informatiecentrum “Mijn Rijckholt heeft o.a een model van de prehistorische vuursteenmijn en een uitgebreide kinderhoek voor kinderen van 4-12 jaar.

Een gastheer/vrouw is aanwezig om eventueel uw vragen te beantwoorden. U kunt in dit centrum ook tickets boeken voor een bezoek aan de prehistorische vuursteenmijn en de folder van de nieuwe wandeling “Langs vuursteen in het Savelsbos (5 km)”meenemen.

Vuursteenbewerking
1. Vuursteenbewerking
Artikel in de NRC
2. Artikel in de NRC
Informatiecentrum
3. Informatiecentrum
Kinderen krijgen uitleg
4. Kinderen krijgen uitleg
Seizoenssluiting

De vuursteenmijn is elk jaar gesloten van 1 oktober tot 1 april.

In verband met overwinterende vleermuizen is het niet mogelijk om de prehistorische vuursteenmijn in de winter te bezoeken.

Vanaf 1 april staan de gidsen weer te popelen om u in het nieuwe seizoen te ontvangen.